Slunečné čtvrteční odpoledne jsme strávili velmi netradičně. Přihlásili jsme se na akci „Prázdniny ve městě“, které pořádá Středisko volného času Klíč. Pro děti jsme si připravili sportovně-zábavné dopoledne. A tak jsme se 24.8. všichni sešli v parku Bedřicha Smetany a program mohl začít. Nejprve jsme dětem vysvětlili, že pro ně máme připraveny celkem tři herní bloky. A co všechno jsme dělali?

První blok byl zaměřen na znovupoužívání oblečení a recyklaci. S dětmi jsme si společně povídali o tom, jak vzniká bavlněné tričko. Trochu s úžasem děti zjistily, že bavlna se nevyrábí z ovečky, ale z keře bavlníku. Po krátkém vyprávění, a ukázce všech věcí, které se při pěstování používají, jsme si začali hrát – připravili jsme štafetovou hru, ve které si všichni mohli vyzkoušet, jak velkou zátěž na životní prostředí způsobuje výroba trička, a že je lepší tričko znovupoužívat nebo darovat. Po hře jsme si foukacími fixy malovali svá vlastní trička. A že nám to pěkně šlo. 🙂

V druhém herním bloku jsme si společně povídali o dobrovolnictví, o tom, kdo je to dobrovolník a proč pomáhá ostatním. Všechny děti nakreslily krásné pohledy, které předáme dobrovolníkům.

Poslední, tedy třetí blok, byl zaměřen na mimořádné události. Najednou jsme byli dobrovolníci, kteří do zemí postihnutých přírodní katastrofou, dováží vodu, stavební materiál a potraviny.  A že to nebyla vůbec lehká práce, o tom se vzápětí přesvědčili všichni – stavební materiál musel přejít přes celnici a potraviny se musely doručit v omezeném čase. A tak se běhalo a dováželo. Na konci celé hry byli vyhodnoceni tři nejlepší dovozci materiální pomoci. Ale i na ostatní čekalo překvapení – každý si odnesl čokoládovou medaili za statečnost a sladkosti.

Věříme, že všem účastníkům se akce moc líbila, a že si všechny aktivity užili stejně tak, jako my z ADRA. 🙂