ADRA Kvíz má první tři vítěze!
ADRA Česká republika

JSME TU S VÁMI PRO DRUHÉ

Array ( [0] => stdClass Object ( [id_category] => 44 [id_type] => 0 [id_alias_category] => [id_podstromu] => [id_parent_category] => 1 [id_document] => [id_root_node] => 1 [id_modul] => [id_user] => 73 [id_layout] => [title] => Oddělení vzdělávání [is_container] => [is_prefered] => [is_hide_column] => [is_perex] => 1 [is_private] => [is_deleted] => [address] => [url] => oddeleni-vzdelavani [urlfull] => oddeleni-vzdelavani [password] => [poradi] => 4 [hloubka] => 1 [left_node] => 894 [right_node] => 1105 [id_menu_vertical] => ) )
Oddělení vzdělávání
Main banner

ADRA > Oddělení vzdělávání

 

 

Hlavní donoři:

Logo České rozvojové agentury

 

 

Jsme členy

 

 

Podporujeme

 

  

Podporují nás

  

         

 

 

  

 

 

ADRA Kvíz má první tři vítěze!

7.5.2019

První kolo našeho Kvízu o udržitelném rozvoji je za námi, a je naší milou povinností gratulovat vítězům. Ti od nás obdrží trička z BIO bavlny – tedy bavlny, která je šetrná k životnímu prostředí.

V dubnovém kole jsme se žáků ptali na to, z jakého důvodu se celosvětově vyhodí 1/3 všeho jídla.

Ano, je to tak. 1/3 všeho vyrobeného jídla nikdy nesplní svůj účel a místo v žaludku končí v popelnici. Například v Austrálii vyhodil v roce 2017 průměrný obyvatel 361 kilogramů jídla – s tímto číslem je Austrálie na první příčce tohoto smutného žebříčku. Celosvětově se jedná o neuvěřitelných 1,3 miliard tun.

Znáte třeba budovu Empire State Building? Pokud by jich stálo 35 tisíc vedle sebe, vážily by zhruba stejně jako roční objem vyhozeného jídla.

Jaká byla tedy správná odpověď? Proč se tolik potravin vyhazuje, a přitom v některých zemích lidé nemají dostatek jídla? Proč lidé nakupují jídlo aby ho později vyhodili?

Většinu jídla si lidé skutečně koupí, ale nestihnou ho spotřebovat. Zkažené ho potom vyhodí a koupí si nové. Nebo se jídlo zkazí ještě dříve než dorazí na pulty obchodů – obchodníci ho potom rovnou vyhazují.

A proč je to takový problém? Při výrobě jídla se spotřebovává mnoho přírodních zdrojů, energie, dochází ke znečištění při jeho zpracování a dopravě. Plýtváním jídlem tak zahazujeme do koše nejen samotné potraviny, ale i vodu, půdu a další zdroje potřebné k jejich produkci. Kromě toho končí vyhozené potraviny na skládkách a přispívají tak ke vzniku odpadu. Rozkládající se jídlo také uvolňuje do ovzduší nebezpečné látky.

 

 



Kategorie: Oddělení vzdělávání